Učební plán oboru
Učební plán oboru vzdělání 75-41-E/01 Pečovatelské služby (Pečovatel) je k dispozici zde ... Učební plán PS.pdf
Odborné kompetence absolventa oboru vzdělání 75-41-E/01:
- pomoc mobilním i imobilním klientům (dětem i dospělým) při osobní hygieně, oblékání a zvládání dalších běžných úkonů;
- pomoc při přípravě a poskytování stravy klientům a při péči o jejich životní prostředí;
- zprostředkování klientům kontaktu se společenským prostředím a pomoc při obstarávání jejich osobních záležitostí, při vzdělávacích a jiných aktivizačních činnostech;
- pomoc rodinám se zajišťováním péče o dítě;
- vhodná komunikace s klienty, taktní jednání s péčí a přiměřenou empatií;
- dodržování zásady společenského a profesního chování;
- při poskytování osobní péče klientům používát vhodné pomůcky a zařízení, jejich správná údržba a dezinfekce;
- v případě potřeby poskytnutí neodkladné první pomoci a zajištění pomoci odborné;
- pomoc při prosazování práv a zájmů klientů;
- pomoc při zajišťování stravy (distribuce hotových jídel, ohřátí nebo příprava jednoduchých pokrmů a nápojů);
- provádění běžného úklidu v domácnosti;
- zajišťování základní péče o prádlo, oděv a bytové textilie;
- zajišťování nákupů a dalších běžných služeb, pomoc klientům při kontaktu s venkovním prostředím;
- správné používání běžných domácích prostředků, pomůcek a přístrojů a provádění jejich standardní údržby;
- mít přehled o formách a zařízeních sociálních služeb a základních podmínkách poskytování sociálních služeb;
- vědět, ve kterých pracovních činnostech a na jakých pracovních pozicích se mohou v sociálních službách uplatnit;
- být připraveni komunikovat se svými nadřízenými a dalšími spolupracovníky, řešit s nimi pracovní problémy a podílet se na zabezpečování kvality sociálních služeb;
- jednat v souladu s profesně etickými zásadami, dbát na dodržování práv a bezpečnosti klientů.
- používat vhodné čisticí prostředky a úklidové pomůcky;
- obsluhovat stroje a zařízení používané při úklidu a dodržovat přitom zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci;
- provádět pravidelný (denní, týdenní) a generální úklid (mytí podlah a obkladů, čištění oken atd.).
- pomáhat při přípravě pokrmů;
- připravovat teplé nápoje;
- zabezpečovat inventář po jeho použití a vyčištění;
- používat a udržovat technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu;
- dodržovat osobní hygienu a hygienu práce v průběhu pracovních činností;
- provádět sanitaci, úklid a čistění zařízení a prostor pro výrobu pokrmů;
- skladovat suroviny a nápoje podle jejich druhů v souladu s hygienickými požadavky;
- provádět úklid a čistění skladovacích prostor;
- volit vhodný materiál s ohledem na požadované vlastnosti výrobku;
- provádět základní údržbu a seřízení šicího stroje;
- opravovat prádlo a oděvy (zašívání, aplikace, začišťování);
- zhotovovat jednoduché výrobky (povlečení, závěsy, potahy).
- třídit prádlo a oděvy pro praní podle druhu materiálu, barevnosti a stupně znečištění;
- používat vhodné prací prostředky;
- odstraňovat běžně dostupnými prostředky skvrny;
- dodržovat osobní hygienu a bezpečnost při práci v průběhu třídění, praní, sušení, žehlení, skládání a expedici;
- obsluhovat prací, sušicí a žehlicí stroje.